Når du arbejder som hjemmehjælper, har du et krævende og meningsfuldt job, hvor din indsats er afgørende for mange menneskers hverdag. Men hvad sker der, hvis du en dag står uden job? Hvem hjælper dig så? Her spiller a-kassen en central rolle.
Hos Akassefokus.dk har vi gennemgået markedet og analysere de forskellige muligheder, der findes for hjemmehjælpere. Vi har undersøgt priser, ydelser, medlemsfordele og specialiseringer, så du som hjemmehjælper ikke skal bruge timer på at gennemskue markedet selv. Denne side er lavet til dig, der gerne vil være tryg i din jobsituation – både nu og i fremtiden.

★★★★★
A-kasse kr./md.
538 kr
Åben for
Alle
Fagforening kr./md.
150 kr
Annonce
Fordele: Krifa er en a-kasse, der sætter trivsel og udvikling i fokus. Som medlem får du ikke kun økonomisk tryghed ved ledighed, men også adgang til personlig karriererådgivning og værktøjer, der hjælper dig med at skabe balance og udvikling i dit arbejdsliv. Med deres tværfaglige tilgang og fokus på fleksibilitet henvender Krifa sig til alle brancher, hvilket gør dem til et stærkt valg for dig, der ønsker mere end blot en traditionel a-kasse.

★★★★★
A-kasse kr./md.
514 kr
Åben for
Alle
Fagforening kr./md.
74 kr
Annonce
Fordele: Mere end 150.000 medlemmer. Åben for både selvstændige, lønmodtagere og studerende. Professionel karriererådgivning, lønsikring på op til 80 % af lønnen, gratis kurser, outplacement og økonomisk rådgivning. Samlet A-kasse og fagforening: Lønmodtagare: kr. 588,-. Selvstændige kr. 611,-

★★★★★
A-kasse kr./md.
486 kr
Åben for
Alle
Fagforening kr./md.
69 kr
Annonce
Fordele: Ulykkesforsikring, gavegoder, rabataftaler, rejsetilbud, billetter til sport, lønsikring, karriererådgivning, Danmarks billigste, fordele under uddannelse, hvervegaver

★★★★★
A-kasse kr./md.
505 kr
Åben for
Alle
Fagforening kr./md.
55 kr
Annonce
Fordele: Karriererådgivning, juridisk hjælp, løntjek, privatforsikring, kompetence udvikling, rabataftaler, kurser

★★★★★
A-kasse kr./md.
484 kr
Åben for
Alle
Fagforening kr./md.
Ikke muligt
Annonce
Fordele: A-kasse, der hjælper 290.000 højtuddannede med økonomisk tryghed og karrieresparring – både som studerende, i jobskifte eller som selvstændig.

★★★★★
A-kasse kr./md.
396 kr
Åben for
Alle
Fagforening kr./md.
Ikke muligt
Annonce
Fordele: Min A-kasse giver dig økonomisk tryghed og personlig rådgivning gennem hele dit arbejdsliv – uanset om du er ny på arbejdsmarkedet eller erfaren.

Hvorfor er en a-kasse vigtig for hjemmehjælpere?
Hjemmehjælpere arbejder ofte under kommunale eller private vikarordninger, hvor ansættelserne ikke nødvendigvis er stabile. Sygdom, nedskæringer eller organisationsændringer kan hurtigt ændre din jobsituation. En god a-kasse sikrer dig ikke kun økonomisk støtte ved arbejdsløshed, men også adgang til rådgivning, kurser og karrieresparring, som kan gøre overgangen lettere – og kortere.
A-kassen er ikke kun en forsikring mod ledighed – det er et aktivt værktøj i din karriereudvikling.
Guide: Sådan finder du den bedste a-kasse som hjemmehjælper
Forstå dine behov som hjemmehjælper
Før du vælger a-kasse, skal du først kende dine egne behov. Arbejder du fast i det offentlige? Eller har du skiftende vikariater hos private udbydere? Nogle a-kasser er specialiseret i det offentlige arbejdsmarked, mens andre er bedre tilpasset fleksible ansættelser og selvstændige forløb.
Hvis du har planer om videreuddannelse eller karriereskift, bør det også spille ind. Nogle a-kasser tilbyder målrettede kurser, coaching og efteruddannelse til sundhedssektoren, mens andre har et mere generelt fokus. Det kan være værdifuldt at vælge en a-kasse, der kender dine arbejdsvilkår og muligheder.
Endelig er der forskel på, hvor meget personlig kontakt du har brug for. Har du behov for fysisk fremmøde, eller kan du klare dig med digitale løsninger? Vurder det, før du vælger.
Tjek om a-kassen er branchekendt
En branchekendt a-kasse har ofte erfaring med din jobtype og dine udfordringer. For hjemmehjælpere betyder det, at de kender til:
- Overenskomster og arbejdsgivere i sundhedssektoren
- Vikarordninger og atypiske ansættelser
- Muligheder for videreuddannelse inden for pleje og omsorg
Denne indsigt kan være afgørende, når du står i en situation, hvor du har brug for hjælp. Det betyder også, at du får mere præcis rådgivning og bedre match i forhold til jobforslag og opkvalificering.
Du kan typisk finde disse a-kasser i samarbejde med fagforeninger rettet mod FOA-området, men der findes også tværfaglige a-kasser med stor erfaring inden for omsorgsarbejde. Spørg ind til, hvilke grupper de arbejder mest med.
Sammenlign pris og ydelser
Selvom prisen ikke bør være den eneste faktor, spiller den alligevel en rolle – især hvis du arbejder på deltid eller i midlertidige stillinger. Der kan være stor forskel på kontingentet mellem a-kasser, og det kan være svært at gennemskue, hvad du egentlig får for pengene.
Ud over kontingentet skal du være opmærksom på, om a-kassen stiller krav om medlemskab af en fagforening, og om dette er frivilligt eller bundet sammen med a-kasse-medlemskabet.
Undersøg digitale muligheder og tilgængelighed
I en travl hverdag som hjemmehjælper er det ikke altid nemt at møde op til fysiske møder midt i arbejdstiden. Derfor er det en fordel, hvis a-kassen har gode digitale løsninger. Tjek for eksempel:
- Om de har en velfungerende app
- Om du kan indsende dokumentation online
- Om der tilbydes digitale kurser og webinarer
- Hvor hurtigt du kan få fat i en rådgiver via chat eller e-mail
En moderne og brugervenlig digital platform kan gøre det langt nemmere at være medlem – især hvis du arbejder på skæve tidspunkter eller ofte er på farten.
Se på medlemstilfredshed og omdømme
En a-kasse kan virke god på papiret, men hvad siger medlemmerne? Det kan være værdifuldt at læse brugeranmeldelser og undersøge, hvordan nuværende eller tidligere medlemmer oplever serviceniveau, sagsbehandling og hjælp under ledighed.
Nogle af de vigtigste indikatorer på en god a-kasse er:
- Hurtig og korrekt sagsbehandling
- Tilstedeværende og fagligt dygtige rådgivere
- Klar kommunikation om regler og rettigheder
Undgå a-kasser med mange klager over ventetid, fejl i udbetalinger eller mangel på hjælp. Brug anmeldelser som pejlemærke, men suppler med egne samtaler med a-kassen, hvis du er i tvivl.
Skal du også være medlem af en fagforening?
Mange hjemmehjælpere er medlem af både a-kasse og fagforening – ofte i samme organisation. Det giver en samlet løsning, hvor du både er dækket ved arbejdsløshed og har støtte i spørgsmål om arbejdsvilkår, løn og arbejdsforhold.
Men du kan godt nøjes med en a-kasse alene. Det giver større fleksibilitet og kan være billigere, hvis du ikke har brug for faglig bistand i hverdagen. Overvej dog om du vil stå uden støtte ved konflikter med din arbejdsgiver, eller hvis du bliver syg.